28. Régimódi ízek boltja, pékáru PDF Nyomtatás E-mail

Régimódi ízek a Sashalmi Piacon

Helyben sütött, friss, házi – köszönnek ránk az üzletek feliratai. Valójában mit is jelentenek ezek a fogalmak? Egyáltalán, a termékek legfontosabb tulajdonságaira utalnak? Aligha!  Kevesen tudják, hogy a nagyüzemi mezőgazdálkodás általánossá válása következtében egyeduralkodóvá váló műtrágyázás, vegyszerezés folytán vészesen leromlott a talajok, és ennek következtében a megtermelt élelmiszerek minősége.

biopékáru 045bbiopékárú 107ba

biopékáru 013b

 

A nagyi csodálatos kemencés kenyere

A napokban a Sashalmi Piacon megnyílt Régimódi ízek boltjának polcait a különböző pékáruk töltik meg. De milyen pékáruk!?  Akik a piacon közel egy éve megjelent sátrunkat szombat délelőttönként felkeresték és a több, mint félszáz féle kenyér és más finom pékáruból vásároltak, igazolják, milyen is lehetett egykor a kenyérfélék minősége.  A szervestrágyázott talajon termelt gabonából, százéves receptek alapján, kovásszal, fatüzeléses kemencében készült kenyérfélék minősége ugyanis összehasonlíthatatlanul jobb, mint a ma uralkodó sütőipar produktumai.  A sláger vitathatatlanul a 3 kg-os, fatüzeléses kemencében sült, mosolygós kenyér.

A tönkölybúza reneszánsza

A Hajdúsámsonból származó termékek legtöbbje az egyik legkiválóbb minőségű, ellenálló, tápanyagban gazdag, ősi tönkölybúzából készül. A tönköly termeléséhez azonban elengedhetetlenül szükséges a talajok megújulását biztosító szervestrágyázás, hiszen a gabonanövények is csak a tápanyagokban gazdag talajból táplálkoznak. A ma olyannyira elterjedt műtrágyázott termőföldeken termett gabonából ezért nem lehet normális minőségű pékárukat előállítani. A boltban ezen kívül van még rozsból, a cukorbetegeknek ajánlott durumlisztből, továbbá a valóban kétféle, rozsból és tönkölyből készült félbarna Pásztor kenyér is. Kaphatóak még teljes kiőrlésű tönkölyből és rozsból készült cipók, valamint kiflik és zsömlék is.

A csudálatos kukoricáskenyér

Igazi különlegesség a gluténérzékenyeknek ajánlott kukoricás kenyér és kifli is, melyek egy szabadalmaztatott eljárással kukoricacsírából előállított kovásszal készülnek. A pékmester, Turzai Ferenc elmesélte, hogy levéltári kutatásai során bukkant rá egy 1840-ben kelt levélre, mely alapján kétévi kísérletezéssel sikerült a különleges kovász titkát megfejtenie. A mester az édes tésztából sütött sokféle terméket mézzel édesíti – ez is a múltat idézi.

Bio vagy nem bio, ez itt a kérdés

Meg kell említenünk, hogy a termékek valójában megfelelnek a biotermékekkel szemben támasztott követelményeknek, de az elérhető árak miatt nem minősítették őket (Turzai mester saját tapasztalatai alapján némileg szkeptikus a biotermékek hazai minősítési rendszerével kapcsolatban). Ezek a termékek mintegy a mezőgazdaság iparosítása előtti kort idézik, mondhatni elkerülték a fejlődés kétes dicsőségét. A boltban kaphatóak a hajdúságiak szintén tönkölybúzából készült száraztésztái is. A tészták sárga színe nem a színezékként alkalmazott Kurkumától származnak, hanem a szabadtartású tyúkok tojásainak köszönhetőek. Nem feledkezhetünk el a Turzai család kizárólag húst, illetve zsiradékot és vizet tartalmazó húskészítményeiről sem. Jó példa erre a 70% hústartalmú, a maradék 30%-ban pedig zsiradékkal és vízzel készült párizsi és virsli.

Folyamatosan tervezzük más, „korszerűtlen”, újmódi technológiáktól mentes, tápanyagokban gazdag élelmiszerek árusítását. Biztosíthatjuk, ezen a területen megrögzött konzervatívak vagyunk.

Egészséges, jó étvágyat kívánnak a Gellért család tagjai

Látogasson el Facebook oldalunkra:

https://www.facebook.com/groups/bioszertar/?fref=ts

Nyitva tartás 

Hétfő

-

Kedd

7-16

Szerda

7-16

Csütörtök

7-16

Péntek

7-16

Szombat

7-13

Vasárnap

-

 

 
Sashalmi Piac és Ökopiac  
1163 Budapest, Sashalmi tér 1.    Tel.: +36-1-950-1785    e-mail: info@sashalmipiac.hu